Jak a z čeho si snadno ušít letní šaty?

Teplé slunečné dny volají po letních šatech a oblečení, které bude příjemné na těle. Bude prodyšné a lehoučké. Když zvolíte vhodný typ materiálu, budou tyto parné dny o dost snesitelnější.

V létě navíc dostává pořádně zabrat naše pokožka, proto je lepší volit oblečení z materiálů, které jsou přírodní, případně mají malý podíl umělého vlákna.

 

Jak vybírat vhodné materiály na letní oblečení a šaty - jinelatky cz

 

Jak vybírat vhodné materiály na letní oblečení a šaty

Je důležité vybírat materiály s dobrou savostí a materiály, které jsou vzdušné, nelepí se na tělo a nechávají kůži dýchat.

Bavlna - úplet

Celoročně patří k nejoblíbenějším materiálům bavlna. Ta může být zpracována tkaním, pak je to materiál pevný, o kterém švadlenky mluví jako o plátně.

Bavlna je materiál vhodný k výrobě šatů, košil, sukní

Pokud se bavlna zpracovává pletením, pak ji můžete koupit jako 100% bavlněný úplet nebo úplet s příměsí elastanu. Tento materiál je pružný a hodí se na nejrůznější trička, šaty, sukně…

 

Lehká bavlněná látka "Sárí" s lurexovou třpytkou v barvě světlá modrá

Oblíbenými bavlněnými látkami vhodnými pro letní šicí projekty jsou také např. popelín, madeira, mušelín/dvojitá gázovina nebo chambray.

 

Popelín

Popelín je látka, která má jemnější vlákna a je hustěji tkaná, díky čemuž je krásně hebká a chladivá. Je to látka ideální na košile a košilové šaty.

 Bavlněný krepový popelín s motivem velbloudů v barvě khaki

Madeira

Madeira je tkaná látka s typickým vzorem dírkové výšivky. Je to látka vhodná na letní halenky a šaty.

 Lehoučká bavlněná látka "Madeira s puntíky" v barvě fuchsiová

Mušelín

Mušelín je jemně tkaná vzdušná látka. Tato látka je vyráběna z několika (nejčastěji dvou nebo tří) vrstev, není průhledná, a přesto je krásně prodyšná. Velkou předností je snadná údržba, nevyžaduje žádné velké žehlení. Látku v létě využijete na tuniky, šaty, sukně… Je ideální na oblečení a doplňky pro miminka.

 Bavlněný dvouvrstvý mušelín (gázovina) v barvě starorůžová

Chambray

Chambray je tkaná látka, která připomíná džínovinu. Na rozdíl od ní je ale mnohem tenčí a měkčí. Je látkou vhodnou na výrobu košil, kraťasů, kalhot nebo šatů.

 

Přírodní materiály pro horké letní dny

Kromě bavlny je úžasným přírodním materiálem pro horké letní dny:

- len

- viskóza

- bambus

- tencel

Tyto materiály jsou tak zásadní, že jim ale dáme větší prostor v dalších článcích na našem blogu Jiné látky.

 

Pokud zmiňujeme látky vhodné na letní šicí projekty nesmíme zapomenout ani na umělé hedvábí, tzv. silky. Jedná se o lehoučkou splývavou látku, která je syntetická (100% polyester) a švadlenky si ji oblíbily díky nenáročnosti na údržbu (nemačká se).

 

prodejna Jiných látek v Hradci Králové na Masarykově náměstí

 

Pokud se chystáte na šití letních šatů, triček, košil, přijďte si látky obhlédnout a vybrat k nám na kamennou prodejnu do Jiných látek v Hradci Králové na Masarykově náměstí.

Na e-shopu jinelatky.cz najdete více podrobností o jednotlivých materiálech.

 

Více se také můžete dozvědět na kurzu šití, které pro vás připravujeme společně s Aničkou ze Simplywear.cz

Kurz Materiály – pomůcky a střihy pro švadlenky organizujeme u nás v obchodě Jiné látky v Hradci Králové opět po prázdninách. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo sledovat na Instagramu a Facebooku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz